ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΓΕΝΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κατερίνης-Πιερίας μιλά στο ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

                ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΟΠΛΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ



 Η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών μιλά στο ΄΄O.B.’’
  Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η οποία καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου. Παρά την εκστρατεία ενημέρωσης που δίνει έμφαση στην πρόληψη, αφού κοινή διαπίστωση είναι ότι το  43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν, θλιβερό γεγονός παραμένει πως τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητική τάση, ειδικά σε άτομα νεαρής ηλικίας. Στο παραπάνω συμβάλλει καθοριστικά ο τρόπος ζωής: δηλαδή το τσιγάρο και το ποτό, η έλλειψη φυσικής άσκησης και μη ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την παχυσαρκία, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αλλά και η έλλειψη πληροφόρησης που προλαμβάνουν κάποιες μορφές καρκίνου.

                                                       Σύλλογος Καρκινοπαθών Κατερίνης

  Η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κατερίνης-Πιερίας <<Η Αγία Αικατερίνη>> κα Θεανώ Γελαδάρη, η οποία μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. δίνει το δικό της αγώνα για την ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη ενάντια στον καρκίνο, μίλησε στο <<Ο.Β.>> με αφορμή τη σημερινή ημέρα. Η κα Γελαδάρη τονίζει πως το πρόβλημα ξεκινά ακόμη και από το έμβρυο όταν μετατρέπεται σε παθητικό καπνιστή εξαιτίας της μητέρας που καπνίζει. <<Σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στο τελευταίο συνέδριο που παρακολουθήσαμε στην Στοκχόλμη, ο μεγαλύτερος παράγοντας νευρικότητας για το έμβρυο είναι το τσιγάρο και το ποτό. Γιατί εξαιτίας αυτών των παραγόντων να έρχονται παιδιά στον κόσμο με τεράστια προβλήματα υγείας;>> αναρωτιέμαι και συνεχίζει λέγοντας πως είναι ντροπή το 2014 να υπάρχουν τόσα κρούσματα, ειδικά σε πολύ μικρές ηλικίες, 17 και 20 χρονών.
                                                             Πρόληψη και ενημέρωση

  Φόβος, απόγνωση και ένα μεγάλο γιατί είναι οι πρώτες αντιδράσεις του ατόμου που έρχεται αντιμέτωπος με τον καρκίνο, εξηγεί η κα Γελαδάρη εξηγώντας πως η πρόληψη πρέπει να υπάρχει σε καθημερινή βάση στη ζωή των ανθρώπων και να μην περιορίζεται σε μία μόνο μέρα. << Το δικό μας μήνυμα είναι η πρόληψη και η ενημέρωση. Όταν αυτή υπάρχει τότε μπορούν να αντιμετωπιστούν ακόμη και σοβαρές περιπτώσεις>>. Δυστυχώς, λέει η Πρόεδρος του Συλλόγου ,συνεχίζουμε  να έχουμε επιβλαβείς συνήθειες, όπως είναι το κάπνισμα ή το φαγητό. <<Μάθαμε ποτέ τα παιδιά μας να τρώνε σωστά; Τα μάθαμε να πίνουν γάλα, να τρώνε πρωινό ή να τρώνε φασολάδα; Τα μάθαμε να τους δίνουμε 5 ευρώ και να πηγαίνουν στα fast food που δεν ξέρουν τι τρώνε. Είναι απαράδεκτο>>.
Επιπλέον η κα Γελαδάρη στηλιτεύει και προκαταλήψεις που υπάρχουν απέναντι σε ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο.    
                                                       Παιχνίδια σε βάρος των ασθενών

  Η ταλαιπωρία και τα προβλήματα των καρκινοπαθών δεν είναι λίγα. <<Δεν μπορεί κάποιος να κατεβαίνει π.χ. από την Αλεξανδρούπολη στη Θεσσαλονίκη για να κάνει χημειοθεραπεία και να του λένε πως δεν υπάρχει το φάρμακο. Σ ’αυτήν την περίπτωση η ευθύνη βαρύνει νοσοκομεία και γιατρούς. Γιατί να υφίσταται ο ασθενής αυτήν την ταλαιπωρία και επιπλέον να αναγκάζεται να πληρώνει  και τη διαμονή του και να πηγαίνει πίσω η θεραπεία του;>> συνεχίζει.
  Η κα Γελαδάρη δίχως να μασά τα λόγια της τονίζει πως <<παίχτηκαν>> παιχνίδια στις πλάτες των ασθενών μέσω των εταιριών. <<Δεν φοβάμαι να το πω και δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών αλλά ειδικά στους καρκινοπαθείς  το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο γιατί σχετίζεται με το θάνατο και την ελπίδα του ασθενή να ζήσει λίγο περισσότερο>>.
  Με την λέξη <<καρκίνο>> χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων. Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν την ζωή τους και 11 εκατομμύρια νοσούν, το 70% των οποίων σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.
  Η κα Γελαδάρη υπογραμμίζει πως ο Σύλλογος  είναι στη διάθεση όλων προς ενημέρωση. <<Δεν πρέπει να φοβάται κανείς να έρθει να ρωτήσει και να λάβει έντυπο ενημερωτικό υλικό. Μπορούν να μπουν ακόμη και στη σελίδα μας στο Διαδίκτυο>> σημειώνει προσθέτοντας πως τα φυλλάδια που είχε τυπώσει ο Σύλλογος έχουν εξαντληθεί και πρέπει να βρεθούν πόροι για την επανεκτύπωσή τους.

  Τέλος, η κα Γελαδάρη ευχαριστεί όλους όσοι έχουν εμπιστευθεί και έχουν υποστηρίξει έμπρακτα το Σύλλογο όλα αυτά τα χρόνια. Πρόσφατα ο Σύλλογος έκοψε και την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, ημέρα που γιορτάζει ο Άγιος Παρθένιος-προστάτης των καρκινοπαθών-θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στη Γανόχωρα υπέρ υγείας των ασθενών  και των φίλων του Συλλόγου, καθώς και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως όσων έχασαν τη μάχη με το καρκίνο.



Πηγή εφημερίδα Ολύμπιο Βήμα  04/02/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου