ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΓΕΝΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012


Ανησυχητική αύξηση των καρκίνων του δέρματος στα άτομα κάτω των 40 ετών στις ΗΠΑ

Ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος αυξάνεται ανησυχητικά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα και που αποδίδει το φαινόμενο αυτό μερικώς στη χρήση των σολάριουμ.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στατιστικά στοιχεία ασθενών ηλικίας 18 έως 39 ετών, στα οποία διαγνώστηκε για πρώτη φορά μελάνωμα μεταξύ 1970 και 2009.
Διαπίστωσαν ότι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο
τα κρούσματα αυτού του καρκίνου οκταπλασιάστηκαν στις νέες γυναίκες και τετραπλασιάστηκαν στους άνδρες.
Στη διάρκεια της ζωής ο κίνδυνος μελανώματος είναι μεγαλύτερος στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, αλλά εδώ συμβαίνει το αντίθετο όσον αφορά τους νέους ενήλικες και εφήβους, διευκρινίζουν οι συντάκτες των εργασιών αυτών υπό τον δρα Τζέρι Μπρούερ, δερματολόγο της Μayo Clinic.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος Απριλίου της επιθεώρησης Mayo Clinic Proceedings.
«Αναμέναμε μια σαφή αύξηση της συχνότητας όπως είχαν δείξει οι προγενέστερες μελέτες. Ωστόσο βρήκαμε ακόμη μεγαλύτερη συχνότητα, σε σχέση με αυτήν που αναφέρεται, για παράδειγμα, στις στατιστικές του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο (NCI) των ΗΠΑ, κυρίως σε άτομα που διανύουν τη δεύτερη και τρίτη δεκαετία της ζωής τους», υπογραμμίζουν οι συντάκτες της μελέτης.
«Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι τα άτομα που καταφεύγουν συχνά στο σολάριουμ διατρέχουν 74% υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος και ξέρουμε ότι οι νέες γυναίκες πηγαίνουν συχνότερα στα σολάριουμ σε σχέση με τους νέους άνδρες», διευκρινίζει ο δρ Μπρούερ.
Και τα παρά τη συνεχή ενημέρωση για τους κινδύνους των σολάριουμ οι νέες γυναίκες συνεχίζουν να πηγαίνουν τακτικά σε αυτά.
«Τα συμπεράσματα της έρευνας υπογραμμίζουν τη σημασία που έχουν οι εκστρατείες ενημέρωσης ώστε να μειώνονται οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του δέρματος, κυρίως η ενημέρωση των νέων για τις καρκινογόνες επιπτώσεις από τις λάμπες των σολάριουμ», επιμένει.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν βελτίωση όσον αφορά το ποσοστό θνησιμότητας από μελάνωμα στην πάροδο των ετών, που εξηγείται ίσως από μια πιο πρώιμη διάγνωση και ταχύτερη ιατρική περίθαλψη.
«Ο κόσμος σήμερα είναι πιο συνειδητοποιημένος για τους κινδύνους στο δέρμα και την ανάγκη να συμβουλεύεται δερματολόγο όταν βλέπει αλλαγές», επισημαίνει ο δρ Μπρούερ.
«Συνεπώς νέα κρούσματα νέων καρκίνων του δέρματος μπορούν να διαγνωστούν πριν κάνουν μεταστάσεις, κάτι που καθιστά δυσκολότερη τη θεραπεία», προσθέτει.




www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΜΠΕ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου